Pengertian Maksud Paranormal

Paranormal adalah sesuatu yang tidak dapat dijelaskan dengan tepat. Pengertiannya meluas dan bukan hanya terhad kepada Pra-sains, telepati, telekinesis dan sebagainya. Sesuatu perkara yang pelik atau aneh yang sukar dijelaskan secara tepat melalui ilmu yang sedia ada boleh dikategorikan sebagai paranormal. Alam mistik atau alam ghaib, perihal melibatkan kebatinan atau kerohanian, fenomena UFO (Unidentified Flying Object), Bigfoot merupakan diantara cabang paranormal yang sering mendapat perhatian pengkaji paranormal seluruh dunia.

Followers

Tuesday, 24 May 2011

Maklumat Tentang Kepercayaan Saka Dalam Masyarakat Melayu


Saka merujuk kepada warisan (kata umbi bagi pusaka ). Ia merujuk kepada warisan, lebih kepada warisan ibu dari warisan bapa (dikenali sebagai baka)(Wilkinson, 1959). Ia mrangkumi kepada semua benda yang diwarisi termasuk harta pesaka, tanah pesaka dan sebagainya. [1]
Saka juga merujuk kepada tahun Saka, yang diwarisi dari takwim India.[2] Menurut tulisan Melayu pada 605 tahun Saka (683 A.D.), pemerintah Srivijaya yang bernama Srijayanasa memerintah taman yang dikenali sebagai Srikserta "taman bertuah" dibina ketika tentera Srivijaya bertolak menyerang Jawa. [3]
Saka juga merujuk kepada pokok saka, pokok yang hidup lebih dari semusim/setahun.[4]
Saka turut merujuk kepada sejenis makhluk halus, kemungkinannya dari golongan jin/syaitan, yang dipelihara bagi tujuan memeliharakan diri.[5] Saka ini dikatakan terdapat dalam pelbagai bentuk dan rupa. Saka ini biasanya diwarisi turun-temurun oleh waris walaupun tanpa pengetahuan mereka. Saka ini biasanya perlu dijaga dengan dijamu acak (telurayam panggang, pulut kuning) sesuai menurut persetujuan tuan asalnya. Biasanya pemilik saka akan memanggil saka mereka dengan pelbagai panggilan termasuk akuan, datuk, sahabat, pendamping dan lain-lain panggilan.
Saka ini perlu diwariskan kepada orang lain sebelum tuannya mati. Sekiranya tidak, pemilik saka sukar mati atau sakanya membuat onar dengan mengganggu jiran-jiran pemilik lamanya.
Pada kebiasaannya saka ini diwarisi dikalangan keluarga pemilik asal, tetapi terdapat juga pendapat yang menyatakan bahawa saka ini boleh diwariskan kepada kepada sesiapa saja dan cara mewariskan saka pula terdiri sama ada menerusi perbuatan seperti bersalaman atau menerusi lafaz seperti: “engkaulah sahabat aku dunia dan akhirat.”

1 comment:

  1. Salam ,
    Ada sesuatu yang saya nak tanya . Adakah saudara percaya kewujudan vampire? Vampire dari zaman silam? Saya bukan menanyakan pontianak masyarakat melayu . Tetapi vampire yang hidup ratusan tahun dikalangan manusia .

    Biasanya dari golongan barat . Saya pernah berhubung dengan salah

    ReplyDelete